Carte gratuita:ingrijirea practica a unui bolnav tetraplegic. Psihologia bolnavului si a ingrijitorului

Dedic acest blog tuturor celor care au trecut sau trec printr-o boala neurologica insotita de tetraplegie, hemiplegie sau alt tip de dizabilitare…fie ca sunt in postura de bolnavi sau de ingrijitori ai acestora, fie ca fac parte din familia bolnavului, ii sunt prieteni, cunostinte, sau pur si simplu sunt angajati ca ingrijitori la un astfel de bolnav.

Deschid acest blog ca pe un preambul la un viitor e-book (carte online) pe care vreau sa-l ofer tuturor romanilor care au trecut sau trec prin experienta ingrozitoare a unei boli neurologice insotite de dizabilitare.

Motivul acestui demers?

Situatia sistemului sanitar romanesc face si mai cumplita orice boala si este foarte greu sa primesti ajutorul de care ai nevoie.Timpul pe care il am la dispozitie este foarte limitat, deoarece o persoana pe care o iubesc din tot sufletul sufera de o afectiune neurologica si este in stare de completa dependenta, deci trebuie sa o ingrijesc 24 de ore din 24. Stiu insa ce inseamna sa strigi dupa ajutor si sa nu fii auzit, stiu ce inseamna neputinta in fata suferintei unui om pe care il iubesti si pe care nu-l poti ajuta decat cu rugaciunea din tot sufletul si cu credinta intr-un miracol, stiu ce inseamna ca doctorii sa ridice din umeri sau sa dea pronosticuri funebre..iar tu sa te uiti in ochii celei sau celui de pe pat si sa spui:”Nu, asa ceva nu exista, Doamne, te rog fa-o sanatoasa!” De aceea, imi iau din timpul liber si asa foarte putin ca sa impartasesc din experienta avuta in ultimele luni cu oameni aflati in situatii similare, pentru a-i ajuta sa treaca mai usor prin experienta cumplita a unei boli neurologice si sa nu repete anumite greseli pe care le-am facut eu pentru ca nu am avut pe nimeni care sa ma invete ce sa fac. Multumesc Lui Dumnezeu, la acest moment persoana pe care o iubesc este mult mai bine, facand pasi spre vindecare si multumesc Lui Dumnezeu in fiecare clipa, literalmente, pentru ca i-a salvat viata si o vindeca. Toate lucrurile oribile pe care le-am trait au fost pentru mine poate o lectie de credinta…si poate vor fi – daca e-book-ul se va materializa- si pentru viitorii cititori…

Iata in ce consta- in mare- continutul e-book-ului pe care mi-am propus sa-l scriu si sa-l ofer tuturor romanilor care au nevoie de astfel de informatii..poate aceasta carte ii va ajuta si le va usura drumul spre vindecare.

Cartea ofera informatii practice  despre ingrijirea unui bolnav tetraplegic si despre pshihologia ingrijirii unui astfel de bolnav. Cartea este destinata urmatoarelor categorii de cititori:

persoanelor care au in familie un astfel de bolnav. Scopul este de a-i face sa inteleaga boala asa cum este ea, sa inteleaga manifestarile ei si cum trebuie sa se comporte fata de bolnav pentru a-l ajuta sa se vindece sau sa traiasca cu boala respectiva;

persoanelor care au in familie un astfel de bolnav si care isi asuma rolul de ingrijitor (asistent personal cum este denumit in Romania) al acestuia. Pentru acestia, cartea este un instrument care ii invata in primul rand cum sa abordeze din punct de vedere emotional, psihologic relatia cu bolnavul si pentru a-i face sa inteleaga ca aceasta abordare daca este facuta corect creste semnificativ sansele de vindecare. In al doilea rand, cartea ii invata cum sa se abordeze psihologic pe ei insisi in aceasta situatie grea, cum sa priveasca in perspectiva si sa nu se lase coplesiti emotional de situatia persoanei pe care o iubesc, sa evite depresiile care ar distruge sanatatea amandorura:a ingrijitorului si a bolnavului

Cartea abordeaza toate problemele practice legate de :hranire, toaleta, mobilizare, comunicare, comunicare cu persoanele care nu pot vorbi( limbajul senzorial sau cel emotional, limbajul ochilor, al zambetului etc) intr-o maniera simpla, relaxata, cu un usor simt al umorului si pe intelesul tuturor. Problemele sunt abordate (atunci cand situatia permite feedback-ul) din ambele puncte de vedere: al bolnavului si al ingrijitorului.

Persoanelor de profesie ingrijitori, pentru a le ajuta la o mai buna comunicare si intelegere a bolnavilor pe care ii au in grija.

Va rog sa imi trimiteti  intrebarile  sau comentariile Dumneavoastra direct pe  acest blog. In masura timpului disponibil, ma voi stradui sa va raspund. Raspunsurile Dumneavoastra vor contribui substantial la continutul viitoarei carti. O data oferita online, sper sa fie de un real ajutor tuturor celor care se lupta cu aceste cumplite boli denumite atat de banal si sec – din punct de vedere medical- “boli neurologice”. Sau, atunci cand lucrurile devin si mai crude: “cazuri atipice de etiologie neprecizata”…

Advertisements

About Foc Viu

I am a simple person, economist by profession, doctor by need photographer by pleasure, traveller by passion, optimistic by nature.Recently I have discovered that I have the gift of being exactly in the right place, at the very right time. It is the only way that I can explain how in the world have I come on holiday in Romania, at the exact date when my beloved cousin got sick:11 November 2009...just 2 days after her 45-th birthday. This is not a blog for me...it is not my story here...This blog is about her.My beloved cousin, Andra Mihaela,45 years old,a beauty of a human being from all points of view:spiritually, emotionally, physically.A person who is never tired of being good and generous, despite the fact that life has never been generous with her and she always had to fight, for everything. She is a fighter and a winner.But now,after 8 months of fighting with a horrible disease, she needs, more than ever,something that she has always been generously giving to everyone around her, without expecting anything in exchange: love and help. I took the liberty to make this blog for her, to speak in her name, now when she doesn't have voice to speak and her hands are unable to write, when her beautiful mind and heart are stucked in a body that doesn't respond.Only her wonderful smile and eyes are responding, it is the only way she can communicate with the world around her.I told her that I am gonna write a blog for her and what will be its content and she started to cry...I held her and kissed her and told her not to cry, because we love her and God will heal her. With patience, love and most of all faith, anything is possible. So, with her approval, I am gonna tell her story here....actually our story, because eversince she got ill,her story became my story also, as I've never left her side.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Carte gratuita:ingrijirea practica a unui bolnav tetraplegic. Psihologia bolnavului si a ingrijitorului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s